Byliv på vej til spidsen af Aarhus

Aarhus Kommune og and+ sætter en ambitiøs dagsorden for aktiviteter, der har arkitektur som omdrejningspunkt  

Serap Gecu Altinok arbejder som arkitekturskribent på det tyrkiske XOXO The Mag, og når hun står i Dome of Visions på havnen i Aarhus Ø, er hun ikke blot langt hjemmefra, hun er også gået ind i en bygning, hun aldrig tidligere har været i nærheden af.

-Domens konstruktion er dybt betagende, og jeg har netop hørt, at domens to arkitekter, Kristoffer Tejlgaard og Benny Jepsen, kalder indeklimaet i domen for middelhavsagtigt. Det kan jeg bekræfte, siger Serap Gecu Altinok.

Sammen med 11 andre udenlandske arkitekturjournalister er hun på et tre dage langt besøg i Aarhus. Aarhus Kommune er vært,og and+, center for arkitektur, ny teknologi og design, er sammen med Danske Ark og Danish arrangør. Velkomstreceptionen for journalisterne blev holdt i Dome of Visions 28. august 2013.

-Selve bydelen Aarhus Ø tegner lovende. Jeg forstår, at man allerede i projekteringsfasen har tænkt over, at også nye bydele skal have mellemrum, hvor folk kan leve og ånde, og som et midlertidigt mødested stråler Dome of Visions som en lille sol her på havnen. Hjemme i Istanbul har jeg aldrig set sådan en konstruktion, men man bliver jo inspireret af at se domen, så hvem ved, spørger hun?

Startskud

Hendes og kollegernes besøg i Aarhus markerer, at arkitektur og arkitekturpolitik i den grad bliver sat på dagsordenen de næste par måneder i både Aarhus og i Dome of Visions.

-Med vores aktiviteter bygger vi på en måde op til Arkitekturens Dag 1. oktober. Overalt i Danmark bliver der ved den lejlighed sat fokus på, hvordan samspillet mellem arkitektur og design kan være med til at løse nogle af de store udfordringer, samfundet står over for, når det drejer sig om at skabe vækst på bæredygtig vis, siger Carina Serritzlew, daglig leder af and+, Center for Arkitektur, Ny teknologi og Design i Aarhus.

-Vi begynder med børnene og arrangerer fx tre workshops i Dome of Visions. Vi inviterer skoleklasser på 4., 5. og 6. klassetrin til at deltage. Vi skal se nærmere på, hvordan byer i grunden bliver til. De får selv lejlighed til at både bygge og skabe og kan så konkret se, hvor hurtigt udviklingen forløber. Eleverne arbejde med klodser i forskellige farver og får mulighed for at bygge videre på hinandens værker. Det vil helt sikkert føre til innovative løsningsforslag, der udelukkende er skabt på baggrund af børnenes tanker og fantasier om fremtidens by. Børnene har hverken teori eller politiske dagsordener med i rygsækken, når de møder op, konstaterer Carina Serritzlew.

Havnen – også som app…

Aarhus Ø består i dag af brede tilkørselsveje, byggekraner, boligkomplekser, bl.a. Isbjerget, små og store domiciler, en lystbådehavn, Strandbaren, et færgeleje og Dome of Visions. Havnen vil i de kommende år konstant skifte udseende. Derfor har and+ tænkt kreativt og udviklet en særlig app, Min Havn.

-Ideen er at give Aarhus Ø mulighed for at springe ud som selvstændig bydel, der kan blive indtaget af borgerne. Som havnen fremstår nu, kan den på nogle virke afvisende og kaotisk, men der foregår rent faktisk allerede meget, som er værd at se nærmere på. Men for få kender området. Derfor har vi indsamlet personlige fortællinger fra folk, der har en hverdag i det område, der også kaldes de bynære havnearealer. Det særlige ved vores app er, at den ikke blot fortæller om en havn under udvikling. Det er heller ikke blot et historisk rids eller visioner for fremtidens by. De personlige fortællinger giver et øjebliksbillede af det nuværende liv og fører deltagerne rundt til de forskellige steder på havnen, hvor vores spot-personer har deres daglige færden. Med appen giver vi havnen en stemme, der kan fortælle, at der udspiller sig et liv nu – i dag. Vi indtager på den måde rummet og trækker bylivet helt ud på spidsen af Aarhus, som Carina Serritzlew udtrykker det.

Debatter

Dome of Visions kommer til at spille en central rolle i hele det arkitekturfaglige program, der bygger op til Arkitekturens dag 1. oktober.

Bl.a. vil rådmanden for teknik og miljø i Aarhus Kommune, Bünyamin Simsek (V) diskutere byudvikling og bæredygtighed med professor Jan W. Hansen fra Arkitektskolen i Aarhus.

NCC bruger en halv dag på at sætte fokus på de behov, der opstår omkring bygninger og veje, når vi tilsyneladende oftere og oftere får skybrud.

Og borgmesteren i Aarhus, Jacob Bundsgaard (A) debatterer byudvikling og æstetik med den internationalt anerkendte arkitekt, Andrew Todd.

Listen over arrangementer i og omkring Dome of Visions tæller også et egentlig arkitekturløb, der kommer en arkitekturbus, og Aarhus Kommune og Arkitektskolen går sammen om en række workshops.

Logo-694-m-ramme

and+ – Center for Arkitektur, Ny teknologi og Design and+ er sat i verden for at synliggøre de kreative erhverv indenfor de tre brancher arkitektur, ny teknologi og design. and+ har som mål at fremme og eksponere forretningsbaserede, kreative partnerskaber og innovation.

and+ ser sig selv som den netværksaktør, der skaber kontakt mellem virksomheder, og som får sat klyngens projekter i gang, så tværfaglige kompetencer kommer i spil. and+ arbejder med andre ord for erhvervslivet, og skal ses som en vækstgenererende samarbejdspartner.  www.aarhus.dk/AND  

Ambitiøst program Martin Manthorpe, direktør i NCC, sagde i sin tale ved velkomstreceptionen, at Dome of Visions er et så unikt bygningsværk, at man stopper op og nyder øjeblikkene i domen, uanset om man kommer fra Canada, Tyrkiet eller Sverige. -Jeg tager journalisternes interesse for Dome of Visions som et udtryk for, at selve dome-konstruktionen appellerer meget bredt. Fascinationen drejer sig om domens form og det transparente udseende. Men det spiller også en rolle for den store interesse, at selve dome-ideen er båret af et bæredygtighedsprincip, der får flere og flere tilhængere overalt i samfundet, sagde Martin Manthorpe. 	- and+ og Aarhus Kommune har lagt et ambitiøst program, både for journalisternes besøg og for de arkitekturfaglige aktiviteter, der nu og frem mod skolernes efterårsferie udspiller sig i Aarhus Ø og i Dome of Visions, lød det fra Martin Manthorpe.

Ambitiøst program Martin Manthorpe, direktør i NCC, sagde i sin tale ved velkomstreceptionen, at Dome of Visions er et så unikt bygningsværk, at man stopper op og nyder øjeblikkene i domen, uanset om man kommer fra Canada, Tyrkiet eller Sverige.

-Jeg tager journalisternes interesse for Dome of Visions som et udtryk for, at selve dome-konstruktionen appellerer meget bredt. Fascinationen drejer sig om domens form og det transparente udseende. Men det spiller også en rolle for den store interesse, at selve dome-ideen er båret af et bæredygtighedsprincip, der får flere og flere tilhængere overalt i samfundet, sagde Martin Manthorpe.

– and+ og Aarhus Kommune har lagt et ambitiøst program, både for journalisternes besøg og for de arkitekturfaglige aktiviteter, der nu og frem mod skolernes efterårsferie udspiller sig i Aarhus Ø og i Dome of Visions, lød det fra Martin Manthorpe.  

Tekst: Søren Egert
Foto: nxt
Download pdf

Comments are closed.