Støjskærm som lærestykke

Vallensbæk Kommune, NCC, Gate 21 og virksomheden Miljøskærm viser vejen, når det gælder innovativt samarbejde på tværs.

stoej_8157

Silent City er et stort anlagt projekt, hvor en række kommuner i Køge Bugt-området arbejder sammen om at reducere den (trafik)støj, der generer beboerne langs store veje, fx Søndre Ringvej i Valensbæk.

Et helt konkrete resultat af anstrengelserne er en ny 82 meter lang og to meter høj støjskærm, der nu gør det muligt for beboerne i Kaffehaven at nyde et par gode stunder i deres baghave – lige ud til Søndre Ringvej.

Kommunerne i området er gået sammen med Gate 21 om at danne et såkaldt Living Lab for Urban Støjbekæmpelse. Initiativet bringer kreative kræfter sammen med store virksomheder, så de sammen med fx en kommune kan føre en uprøvet men banebrydende løsning ud i livet.

I tilfældet støjskærmen på Søndre Ringvej drejer det sig om entreprenørkoncernen NCC, virksomheden Miljøskærm, Gate 21 og Vallensbæk Kommune.

stoej_1361

Effektiv vej

–Forløbet for os har især drejet sig om at skabe en kort og effektiv vej fra beslutning til handling. Gate 21 har erfaring med at koble dem, der har ideerne, til dem, der har kapaciteten til at føre en god ide ud i livet, siger Poul Erik Lauridsen, direktør i Gate 2

–Her på Søndre Ringvej var det NCC og Miljøskærm, og opfølgende vil Brüel og Kjær sammen med Rambøll ved hjælp af målinger dokumentere den reelle effekt af støjskærmen, siger han.

stoej_1358

Genbrugt glasfiber

I sig selv er støjskærmen en historie, der kræver en forklaring. For hvordan er det lige, at vinger fra en udtjent vindmølle transformerer sig til en støjskærm, så der bliver ro i haverne i dele af Vallensbæk?

Det vil Jakob W. Nielsen fra virksomheden Miljøskærm meget gerne gøre os klogere på. Han arbejder intenst på at finde nye veje til at genbruge glasfiber. Støjskærmen er et af hans bud.

–Skærmen består af en lang række små kassetter, som er sat ind i en ramme af genanvendt plastic. Bagved gitteret af genanvendt plastic gemmer der sig en lyddug. Inde i dugen ligger granulaten, som består af knust glasfiber fra gamle vindmøllevinger. Granulaten har vi lagt i en porøs struktur, som gør, at materialet absorberer lyd på den mest optimale måde – vel at mærke uden at kaste den tilbage, understreger Jakob W. Nielsen.

stoej_1364

Et nyt produkt

NCC har i mere end et år været involveret i projektet med støjskærmen. Formelt er det sket via en såkaldt OPI-aftalen mellem Vallensbæk Kommune og netop NCC, og for Martin Manthorpe, direktør for strategi og forretningsudvikling i NCC, er der store perspektiver i utraditionelle samarbejder på tværs.

–Vi skal vænne os til at genbruge meget mere, og der er jo noget paradoksalt i, at miljøvenlige vindmøller risikerer at udvikle sig til et miljøproblem, når de er udtjente, for selvfølgelig bliver vinger på vindmøller også for gamle på et tidspunkt. Derfor er det meget positivt for NCC, at vi i et utraditionelt samarbejde er med til at udvikle et produkt som støjskærmen i Vallensbæk, siger han.

–Arbejdet med støjskærmen og virksomheden Miljøskærm har også lært os meget. Jakob W. Nielsen er jo innovatør og nærmest en enmandshær. For en stor virksomhed som NCC er det vigtigt at lære, hvordan man arbejder sammen med små kreative spillere. Men vi bliver også klogere på, hvordan man samarbejder med borgerne og det politiske system, og her har Gate 21 spillet en meget positiv rolle, også som hjælpemotor, tilføjer Martin Manthorpe.

stoej_8167

Lærestykket

Vallensbæks borgmester, Henrik Rasmussen (C) hæfter sig ved, at den miljøvenlige støjskærm dybest set er et resultat af, at meget forskellige kompetencer er lykkedes med at finde sammen.

–Vi taler om ny viden, forskning og kombinationen af en mindre virksomhed, der har fået en idé, og så skaber synergien med en større virksomhed, NCC, som tager idéen til sig og understøtter den. Som kommune faciliterer vi så hele processen. Store dele af samfundet taler om vækst, men vækst og nye løsninger kan du ikke skabe alene. Vi er nødt til at bruge hinanden, hvis vi skal videre. Støjskærmen på Søndre Ringvej i Vallensbæk er intet mindre end et lærestykke, og jeg drømmer om, at endnu flere kreative sjæle kan komme i spil, siger Henrik Rasmussen, og kommer så med en tilføjelse, der er møntet på politikerkollegerne i kommuner, regioner og på Christiansborg.

–Hvis de store virksomheder føler, at der ikke politisk er vilje til at bevæge sig ind i nye verdener, så har virksomhederne nok vanskeligere ved at finde risikovillig kapital.

 

 

 

TEKST: SØREN EGERT
FOTO: GATE21