Michael Edsberg er entreprisechef i NCC, og ifølge ham er ESCO-projektet i Rudersdal nærmest bundet op på, at der skal samarbejdes på mange fronter.
-Hvis du ser på den del af projektet, hvor skolerne skal spare på fx strømforbruget, så kræver det, at først administrationen, så lederne og dernæst lærerne og eleverne har en fælles forståelse af projektet, siger Michael Edsberg. Han udstrækker i øvrigt samarbejdet til på visse skoler også at omfatte forældrene.
-Vi har da set, at forældre er dukket op til møder, men i øjeblikket er det vigtigt, at bl.a. lærere, pædagoger og serviceledere arbejder godt sammen. Det drejer sig jo om at ændre adfærd i dagligdagen på skolerne og i SFO´erne. Når det så er på skinner, kan man da godt forestille sig, at der bliver taget fat i forældrene, siger Michael Edsberg med et smil på læben.
Ventilation og vandkøler
ESCO-projektet har allerede sat sig spor i kommunens folkeskoler, siger Michael Edsberg.
-Flere steder står der vandkølere til drikkevand. Vi har udskiftet dele af kølerne og på den måde reduceret energiforbruget fra 100 watt i timen til nu blot fem watt. Og vi har pillet ved nogle ventilationsanlæg i gymnastiksale. Nu arbejder de mest, når der er aktivitet i hallen, og vi genanvender en stor del af den varme luft.
Han er overbevist om, at det kunne være attraktivt for også andre institutioner i Rudersdal kommune at se nærmere på den adfærd, der drejer sig om energiforbrug.
-Plejehjem og børnehaver kan uden tvivl opnå det samme som Rudersdal kommunes folkeskoler, mener Michael Edsberg.
Tekst: Søren Egert 11062012
Download som pdf.
Foto: Dalibor Sandic, NCC