Studerende som fødselshjælpere

Opfordringen til NCC er soleklar: fortæl om succeserne, når samarbejde på tværs lykkes

Tekst: Søren Egert
Foto: Dalibor Sandic, NCC

Download pdf

Frederik Zilmer studerer politisk kommunikation på CBS, og de sidste tre måneder har han sammen med 15 andre studerende slidt på gulvtæppet i NCCs domicil på Østmarken i Gladsaxe.
Sammen med sine medstuderende og ansatte i NCC har han deltaget i at løse forskellige opgaver, hvor de studerende – på professionelle betingelser – skulle nå frem til løsninger, der kan bruges i det virkelige liv.
Forløbet hos NCC er forankret i GMC (Global Management Challenge), som er et non-profit initiativ, der blandt andet har til formål at omsætte akademisk viden til vækst. Forløbet er nu afsluttet, og Frederik Zilmer har været optaget af at blive klogere på, hvordan tværfaglighed tager sig ud i praksis.
-Her i NCC har man fx både salg, marketing og ingeniører. En gang imellem stikker de hovederne sammen, men altså kun en gang imellem, og for mig har det været interessant at opleve, at det ikke kun er i den akademiske verden, at tværfagligheden og samarbejdet kan blive bedre. Selv i min egen lille gruppe af studerende kan vi ha´ det vanskeligt med tværfagligheden. En medstuderende er måske helt optaget af økonomi, mens jeg selv ser mere på noget kommunikationsstrategisk. Og så er der ingeniørerne. De er jo simpelthen optaget af, hvordan man bygger et hus, siger Frederik Zilmer.
Han er på det rene med, at tværfaglighed dels kan og skal foregå internt i NCC, dels at tværfaglighed og samarbejde med eksterne partnere er noget, som NCC stræber efter.

Succeshistorier
-De seneste måneder har vi som studerende jo haft en lille NCC-kasket på, også i forhold til eksterne samarbejdspartnere, og mit indtryk er, at NCC har stor lyst til at samarbejde eksternt og til at opsøge tværfagligheden uden for huset her. Jeg fornemmer simpelthen, at NCC har fokus på den måde at arbejde på. Og selvfølgelig har vi mødt NCC-ansatte med meget stor brancheerfaring, og de medarbejdere har en tendens til ikke at ville ændre alt for meget på rutinerne, konstaterer Frederik Zilmer.
Hans råd til NCC i den forbindelse er, at medarbejdere på mange niveauer skal involveres så tidligt som muligt i diverse projekter. Han siger direkte, at topcheferne skal fortælle om de succeshistorier, hvor samarbejde på tværs har gjort en forskel.
-Succes handler jo også om at tjene penge. Aktionærerne skal være tilfredse, og det bliver de, hvis NCC tjener penge. Og man tjener penge, hvis NCC fremstår som et samlet NCC, altså One NCC, fastslår han. I praksis og med de sidste tre måneders NCC-erfaring in mente mener Frederik Zilmer, at NCC godt kunne ha´ brugt de studerende lidt bedre.
-Vi har manglet tid, simpelthen. Men meget kunne være hjulpet på vej, hvis vi fra begyndelsen havde fået en bedre introduktion til virksomheden. NCC kunne godt ha´ været lidt mere opsøgende i forhold til os. Af og til har vi følt, at vi skulle gå tiggergang op i huset for at få et interview. Der kom aldrig et initiativ den anden vej. Det havde været rart, hvis man opsøgte os og sagde, at det og det område kunne vi godt tænke os at få belyst. Men jeg har både lært og fået demonstreret, at når man her i NCC har sat sig noget for, så bliver det også udført. Der bliver eksekveret. Og vi har fået et enestående indblik i, hvordan det er at bygge huse, når man er en stor virksomhed i branchen, vurderer Frederik Zilmer.

Ny dimension
En anden studerende, Lasse Heigren, der studerer design og innovation på DTU supplerer:
-Flere af de projekter, vi gik ind i, bar præg af, at der ikke var klarhed over, hvad der i grunden skulle foregå i det enkelte projekt. Jeg synes, flere af problemformuleringerne var for vage. Der er plads til forbedring. Alligevel er jeg sikker på, at de erfaringer, vi har viderebragt til NCC, vil blive brugt, siger Lasse Heigren.
Begge er enige om at takke for den mulighed, NCC har givet dem og de andre studerende. Og at de er sikre på, at deres arbejde på flere fronter kommer til at bære frugt betyder, at deres studietid har fået en helt ny dimension. Som Lasse Heigren udtrykker det:
-Det har været fedt at opleve en reel virksomhed, når man nu har siddet i 15 år og studeret uden at lave noget reelt. At se, at noget af det man har lært, kan bruges i praksis, det er dejligt..
 

Comments are closed.