Byerne er isbrydere, når klima- og energispørgsmål står på dagsordenen

 

Dome of Visions spiller en central rolle, når 30 storbyer skal diskutere klima- og energispørgsmål.

Bynetværket C40 omfatter en lang række af verdens såkaldte megabyer, og de mest innovative af dem sætter hinanden stævne I København i dagene fra den 16. til den 20. juni. Rammen for det hele er Dome of Visions, og ambitionen er at få netværket til at fokusere endnu mere på klima- og energispørgsmål.

Store perspektiver
NCC er bygherre på Dome of Visions og i øvrigt partner i Sharing Copenhagen og dermed aktør i og omkring de arrangementer, der igennem hele 2014 finder sted i hovedstaden, fordi København i år er udpeget som netop Europas Grønne Hovedstad.

Martin Manthorpe, der er direktør for strategi og forretningsudvikling i NCC siger, at et bynetværk som C40 udgør et ideelt match for Dome of Visions.

-For at lykkes med den bæredygtige transformation er der ingen tvivl om, at ansvaret og initiativpligten ligger hos byerne og de store virksomheder. Begge spillere har den politiske, den finansielle og den innovative styrke, der skal til, for at samfundet lykkes med omstillingen. Som ansvarlig for Dome of Visions må jeg konstatere, at når et så stærkt og unikt netværk som C40 på tværs af byskel, nationale standarder og markedskræfter vil udføre erfaringsudveksling på Søren Kierkegaards Plads, så er det i sig selv er en ubetinget succes, vurderer Martin Manthorpe.

Konkrete initiativer
-Jeg er sikker på, at domens fysiske rammer, hvor alle sanser skærpes og udfordres, vil bidrage konstruktivt til og understøtte, at deltagerne i løbet af de fem dage ikke kun får tænkt ud-af-boksen men også får igangsat konkrete initiativer, siger han.

-Det er ikke længere nok, at vi taler om klimaforandringerne og nødvendigheden af bæredygtige løsninger. Det er på tide, vi handler, og at vi på tværs af organisatoriske og systemmæssige skel tør eksperimentere på vejen, siger Martin Manthorpe.

DoV-NXT_6948-LR

Hele verden repræsenteret
Jørgen Abildgaard er projektchef i Teknik- og Miljøforvaltningen i Københavns Kommune og dermed en central figur i Sharing Copenhagen 2014.

-Vores klima er en kæmpe udfordring for fremtidige generationer. Verdens byer har mange af løsningerne til at minimere skaderne. Derfor er vi i København meget beæret over, at 30 byer fra hele verden i fem dage besøger København og udveksle erfaringer omkring metoder og løsninger i forhold til at reducere drivhusgasser og arbejde med klimatilpasning. Det hele foregår i Dome of Visions, som vi glæder os til at bruge til forskellige mødeformer i løbet af ugen, siger Jørgen Abildgaard.

Lære af hinanden
-Vi ser frem til dagene i domen, fordi vi er sikre på, at vi skal lære af hinanden, og at vi sammen skal accelerere udviklingen med byerne som isbrydere. Derfor skal vi i København se på, hvordan vi cykler, hvordan vi udnytter energien effektivt gennem fjernvarme og fjernkøling, og hvordan vi brænder det affald, vi ikke kan genbruge, og udnytter varmen i fjernvarmesystemet. Vi skal også se på vindmøller, byudvikling og klimatilpasning, fortæller Jørgen Abildgaard.

Som en del af arrangementet kommer også 20 nordamerikanske byer, der skal høre mere om erfaringerne i Stockholm, Sydney, Austin, København og en række andre byer.

-Vi håber, at møderne i København kan bringe samarbejdet endnu længere frem og endnu hurtigere, til gavn for endnu flere byer, som Jørgen Abildgaard udtrykker det.

TEKST: SØREN EGERT