Er skruerne de rigtige, og får du det, du har betalt for? Debat om grøn vækst

Building Green har så småt bidt sig fast som et anerkendt udstillingsvindue for meget af det, der kendetegner bæredygtigt byggeri. Messen strækker sig over to dage – som regel i Forum på Frederiksberg, og i år satte man hinanden stævne 28. og 29. oktober.

BuildingGreen2015-LSHN_4099-LR

Transport- og bygningsminister Hans Christian Schmidt (V) skulle som ressortminister have åbnet Building Green, men han meldte afbud. I stedet blev det en veloplagt og nu forhenværende politiker, Lene Espersen, adm. dir. i Danske Arkitektvirksomheder, der åbnede messen bl.a. ved at påpege, at dansk byggeri har en enorm samfundsmæssig betydning. Økonomisk, politisk – og ikke mindst hvad bæredygtighed og grøn udvikling angår.

BuildingGreen2015-LSHN_4090-LR 

Så var bolden givet op, og det første debatarrangement på Building Greens hovedscene havde da også overskriften ”Grøn vækst gennem samarbejde”.

Bag debatten stod Dansk Arkitektur Centers netværk BYG, og det var DACs adm. dir. Kent Martinussen, der lagde grundstenene til debatten:

-Hvordan skaber vi vækst i byggesektoren og dermed i samfundet? Hvordan gør vi væksten grønnere? Hvordan kan vi blive bedre til at tænke mere på tværs og gå nye veje? Det skal vi ha´ nogle bud på fra panelet og fra tilhørerne, sagde Kent Martinussen i sin pep-talk.

BuildingGreen2015-LSHN_4087-LR

Klip fra debatten

Signe Kongebro, partner, Henning Larsens Architects:
-Hvis vi skal ha´ mere grønt byggeri, skal vi betragte levetid som et egentligt designparameter. Vi skal fokusere mere på bygningers levetid, når vi tegner dem. Det betyder, at vi skal se mere på både design og drift, og konkret betyder det, at vi skal se på råhuset og på det, jeg kalder tredjeparten. Altså de brugere, som vi endnu ikke kender. Der skal nye værdiovervejelser ind i byggeriet. Det vil ændre radikalt på de streger, jeg slår i morgen.

Gyrithe Saltorp, direktør, Bygningsstyrelsen:
-Vi skal gøre op med de værdikæder, vi arbejder i. Bygningsstyrelsen har fx foretaget målinger på en række af de ejendomme, vi har fået bygget. Og vi må konstatere, at vi i mange tilfælde, når det gælder energikravene, kun har fået halvdelen af det, vi betalte for. Fra alle sider har intentionerne sikkert være gode, men mens man udvikler og opfører bygningen, sker der noget, som gør, at det endelige resultat bare ikke bliver godt nok. Så vi skal koncentrere os mere om output i stedet for at se så meget på input. Vi skal se på resultater mere end på ansvarsfordelingen imellem de forskellige aktører. Vi skal være meget mere opmærksomme på, at det vi bygger nu også virker på den måde, som vi planlagde. Du kan sige det på en anden måde: mindre fokus på, om vi skruer den rigtige skrue i eller sætter røret det helt rigtige sted!

Kent Martinussen (i en kommentar til Gyrithe Saltorp):
-Det lyder jo som en ændret adfærd fra staten selv. I retning af at tænke på de resultater, der skal opnås. I stedet for at tænke på selve processen.

Bjarne Hammer, stiftende partner, schmidt hammer lassen architects:
-En meget stor del af en byggeproces drejer sig om kommunikation. Derfor bliver digitale værktøjer meget vigtige. For år tilbage sad ingeniørerne med deres dokumenter, arkitekterne havde deres og så fremdeles. Men når vi udvikler et fælles digitalt sprog, får vi også udviklet projekterne i en fælles forståelse for, hvad der er vigtigt for at komme i mål. Vi arbejder med projekter, hvor alle er hevet ud af deres sædvanlige små og gode gemmesteder. Man sidder sammen – også sammen med bygherren.

BuildingGreen2015-LSHN_4142-LR

TEKST: SØREN EGERT
FOTO: LUNA SIGNE HØRDUM NIELSEN

Comments are closed.